Het indrukwekkende Noord-Ierland

Het indrukwekkende Noord-Ierland

Noord-Ierland wordt veelal geassocieerd met de burgeroorlog die er jarenlang heeft gewoed en die nog altijd latent aanwezig is op bepaalde plaatsen in het land. Vooral Belfast, de hoofdstad van Noord-Ierland, en Londonderry, een prachtige stad in het uiterste noordwesten van het land, zijn destijds getergd door oorlogsgeweld. Hoewel Noord-Ierland op het eiland Éire (Ierland) ligt, maakt het deel uit van het Verenigd Koninkrijk, waartoe ook Engeland, Schotland en Wales behoren. In Noord-Ierland wordt dus gewoon Engels gesproken, maar met een opmerkelijk en vooral ook een charmant accent.

[IMAGE=fa594UchsQIO.jpg]

Megalithische monumenten

[IMAGE=fVeMVId800Ao.jpg]

Wie door Noord-Ierland reist, zal al gauw merken dat het er wemelt van de steencirkels, menhirs en dolmens. Wat betreft de megalithische monumenten, zijn we in Noord-Ierland zeker op de juiste plek! Denk bijvoorbeeld aan de Ballylumford Dolmen, dat zich bevindt op het schiereiland Islandmagee, ten noordoosten van Belfast. Dit monument wordt ook wel ‘the Druid’s Altar’ genoemd en is ongeveer 4000 jaar oud. Een andere interessante megalithische bezienswaardigheid is de Giant’s Ring die zich ten zuidwesten van Belfast bevindt, nabij Lisburn. Dit prehistorisch monument schijnt te zijn gebouwd omstreeks 2700 voor onze jaartelling en is dus ongelooflijk oud!

Historische monumenten

Ook voor oude ruïnes kunnen we terecht in Noord-Ierland. Zo vinden we in de buurt van het noordelijke stadje Dungiven de Banagher Old Church ruïnes, overblijfselen van een oude kerk die dateert uit de 12de eeuw. De omgeving van Dungiven is sowieso erg indrukwekkend en zeker de moeite waard om verder te verkennen! Naast kerkruïnes bevinden zich in dit land ook nog een aantal kastelen en kasteelruïnes. Bijvoorbeeld het fabelachtige Belfast Castle, dat dagelijks geopend is voor bezoekers, maar dat tevens haar deuren openstelt voor bruidsparen, die hun huwelijk op een sprookjesachtige manier willen vieren, onder het genot van een magische regenboogtaart. Zo’n taart is te bestellen online. Voorts is het Enniskillen Castle ook nog geheel intact en bovendien een imposant bouwwerk. Dit kasteel herbergt tegenwoordig twee musea, waarvan één aan de lange historiek van het gebouw is gewijd. Het Dunluce Castle aan de andere kant, is echter vervallen tot een ruïne en is te vinden aan de noordkust van Noord-Ierland. Het slot is gebouwd in de 16de eeuw en kent een zeer woelige geschiedenis.

Natuurmonumenten

Ook qua natuur heeft Noord-Ierland veel te bieden. Een van de wonderen der natuur is het alom bekende Giant’s Causeway, gelegen aan de noordkust van het land. Dit natuurmonument behelst 40.000 basaltstenen die een zeshoekige of soms zelfs een achthoekige vorm hebben. Er wordt beweerd dat deze rotsformatie ontstaan is naar aanleiding van een enorme vulkaanuitbarsting, miljoenen jaren geleden. De legende vertelt ons echter een heel ander verhaal! Er zou namelijk ooit een reus (giant) zijn geweest, die een pad door de zee (causeway) heeft gebouwd, waarvan dit natuurmonument dus een restant is. Andere natuurlijke bezienswaardigheden zijn onder meer Rathlin Island, The Mountains of Mourne en niet te vergeten het Marble Arch Caves Global Geopark met haar ondergrondse rivieren en watervallen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *