De mooiste kastelen bezoeken

De mooiste kastelen bezoeken

Soms hoef je helemaal niet zo ver te reizen om op de mooiste plekken te komen. Als we alleen al naar ons eigen land kijken en onze buurlanden, dan valt er al zoveel te ontdekken. Waar je naartoe gaat hangt er ook een beetje van af wat je tijdens de vakantie wilt gaan doen. Als je bijvoorbeeld een liefhebber van kastelen bent, dan hebben we een paar schitterende exemplaren die we graag aanbevelen.

Laat je fantasie op hol slaan

Sommige mensen kunnen helemaal wegdromen als ze door een kasteel lopen. Dit soort bouwwerken zijn ook heerlijke plekken om je fantasie op los te laten. In gedachten zie je de ridders al aan de tafel zitten en in de balzaal kun je als het ware de muziek horen en de jonkvrouwen horen lachen. Ook de inrichting van een kasteel is vaak heel bijzonder. Statige meubels, prachtige ronde vloerkleden die de ruimte een warme sfeer geven of de fraai bewerkte plafonds die schitterende afbeeldingen laten zien. Veel mensen die de schitterende vloerkleden in de kastelen zien, vragen zich af of een dergelijk kleed ook thuis dezelfde sfeer zou kunnen oproepen. Een vloerkleed zorgt nu eenmaal voor een warme en luxe uitstraling, zeker op een houten of stenen vloer.

Kastelen in Nederland

Over de hele wereld zijn prachtige kastelen te vinden en bij sommige straalt de roerige geschiedenis ervan af. Ook Nederland heeft tal van indrukwekkende kastelen. Ieder kasteel heeft zijn eigen kenmerken en zijn eigen verhaal.

Kasteel de Haar (Haarzuilens, Utrecht)

Dit is het grootste kasteel van Nederland en het is gebouwd in de 13e of 14e eeuw. In het kasteel vind je veel kunstobjecten en rond het kasteel ligt een schitterend park met mooie tuinen.

Het Muiderslot (Muiden, Noord-Holland)

Het middeleeuwse Muiderslot verkeert nog in zeer goede staat. Het is eigenlijk een vierkante waterburcht met op iedere hoek een ronde toren. Ook heeft het kasteel een slotgracht en een ophaalbrug.

Kasteel De Doornenburg (Doornenburg, Gelderland)

Dit kasteel is misschien wel één van de fraaiste kastelen uit de Middeleeuwen in Nederland. Ook de historische omgeving is prachtig. Het kasteel met zijn uitgestrekt voorburcht heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis. De bekende tv-serie ‘Floris’ werd hier opgenomen.

Een kastelenroute

Ook onze omringende buurlanden hebben nog tal van fraaie kastelen. Misschien een leuk idee om eens een kastelenroute te doen? Bezoek dan bijvoorbeeld ook het Slot van Schwerin uit het jaar 965, een kasteel dat op een eilandje midden in de stad van de Duitse stad Schwerin ligt. Of het indrukwekkende Belgische kasteeldomein Alden Biesen, net over de grens en vlakbij Maastricht en een plek waar veel activiteiten zijn.