
Berlijn
Het historische belang van de stad Berlijn zorgt ervoor dat de stad door veel mensen bezocht wordt. De stad draagt zijn verleden op zijn rug en probeert er dan ook zeker niets van te verbergen. De vele verwijzingen naar de Eerste en Tweede Wereldoorlog, de Holocaust en de Russische bezetting van Oost-Berlijn en Oost-Duitsland en de DDR zorgen ervoor dat een citytrip Berlijn zeker een leerzame ervaring zal zijn. Hier volgen enkele voorbeelden van manieren waarop Berlijn zijn verleden laat zien.
Reichstag
De Reichstag speelde een belangrijke rol bij het totstandkomen van de Tweede Wereldoorlog. Toen het gebouw in 1933 (vermoedelijk) in brand werd gestoken, kreeg de Duitse Nationaalsocialistische Arbeiderspartij, oftewel Hitler’s Nazi-partij, de kans om de macht over te nemen. Hoewel de Reichstag niet voor politieke doeleinden werd gebruikt, gebruikten de Nazi’s het gebouw voor propaganda tentoonstellingen en militaire doeleinden.
Joods Museum
Het Joods Museum in Berlijn werd in 1933 opgericht. Dit gebeurde zes dagen voordat Hitler’s Nazi-partij officieel de macht kreeg. Tijdens de Kristallnacht werd het museum gesloten en werd er beslag gelegd op de collectie van het museum. Vandaag de dag verbindt het museum haar Holocaustverleden met Joodse geschiedenis. Het gebouw werd ontworpen door Daniel Libeskind.
Checkpoint Charlie
In de tijd van de DDR, was Checkpoint Charlie een controlepost tussen Oost- en West-Berlijn. Checkpoint Charlie was het enige punt waar mensen die noch uit West- als Oost-Berlijn kwamen mochten oversteken. Vandaag de dag wordt deze controlepost tentoongesteld. Naast het punt zelf bevindt zich het Checkpoint Charlie museum, waar je meer kunt leren over dit belangrijke stukje geschiedenis.
Dit zijn slechts drie voorbeelden van manieren waarop Berlijn zijn verleden tentoonstelt. Bezoek de stad om zelf meer manieren te ontdekken.